Siirry sisältöön

Raamattuavain

Tästä arkistosta löydät Raamattuavain -ohjelman jaksot vuosilta 2008-2022.

Herran rukous, Eija Suominen

Isä meidän
Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon nimesi; näin alkaa Isä meidän-rukous, jonka Jeesus opetti opetuslapsilleen. Hän itse puhutteli omissa rukouksissaan Jumalaa aina isäksi, yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Jeesuksen käyttämä arameankielinen isä-sana abba oli sen aikainen hellittelymuoto, lempinimi isästä, suomenkielellä ajatellen ehkäpä isi.

 

Tulkoon ja tapahtukoon
Jeesus kehotti opetuslapsiaan: Missä kuljettekin, julistakaa: Taivasten valtakunta on tullut lähelle. (Mt.10:17). Jumalan valtakunta on ikuinen, läsnäoleva ja tuleva; ja kristinoppimme kiteyttää sen seuraavasti: ´Tämä valtakunta on iankaikkinen valtakunta ja samalla Jumalan herruutta ihmisten sydämessä ja elämässä. Täydellisyydessään se ilmestyy, kun Kristus tulee kirkkaudessaan.´ Tätä valtakunnan tuloa ja Jumalan tahdon tapahtumista Jeesus kehotti meitä rukoilemaan Isä meidän-rukouksessa.

 

Anna meille
Nyt Jeesus siirtyy tämän ajallisen elämän tarpeisiin, ja opettaa, että ne kaikki on lupa sulkea rukouksiin, anoa niitä taivaalliselta Isältä päivä toisensa jälkeen. Älä köyhyyttä minulle anna, älä rikkautta, anna minulle ravinnoksi määräosani leipää. (Snl. 30:8). Saamme pyytää myös syntejämme anteeksi, sillä Hänessä meillä on lunastus, syntien anteeksisaaminen (Kol.1:14).

 

Päästä pahasta
Jeesus opettaa, että saamme pyytää myös varjelusta kiusauksissa ja kaikesta pahasta päästämistä, eli vapauttamista Isältä. Kreikankielinen sana ”ryomai”-  päästää, voidaan kääntää myös pelastaa ja vapauttaa jostakin, suorastaan tempaisemalla, eli äkisti ja voimakkaasti. Rukoillessamme Päästä meidät pahasta, pyydämme, että Jumala voimallisesti tarttuisi asioittemme kulkuun, vapauttaisi ja pelastaisi meidät kaikesta pahasta.

 

Kunnia Jumalalle
Isä meidän-rukouksen loppuylistys puuttuu kokonaan Luukaan tekstistä, ja joistakin vanhimmista Matteuksenkin teksteistä. Mutta monien raamatuntutkijoiden mielestä ei tunnu uskottavalta, että Jeesus olisi päättänyt rukouksen sanoihin: Päästä meidät pahasta, vaan kyllä Hän on varmasti halunnut opettaa omiaan ylistämään ja kiittämään Isää Jumalaa aina ja kaikkialla – myös tämän Herran rukouksen kohdalla.

 

Kategoriat

Raamattuavain
Avainkysymyksiä
Raamattuavain Extra
Junioriavain
Lähetysavain
Kertomuksia kentiltä