Siirry sisältöön

Raamattuavain

Tästä arkistosta löydät Raamattuavain -ohjelman jaksot vuosilta 2008-2022.

Jeesus ja hänen lähipiirinsä, Eija Suominen

Jeesus ja äiti Maria
Nuori neitsyt, täysin tavallinen ja vaatimaton nainen, nazaretilainen Maria, joka oli kihlattu Joosef-nimiselle miehelle sai ainutlaatuisen tehtävän Jumalan synnyttäjänä ja äitinä. Hän otti tehtävänsä vastaan nöyrän kuuliaisena ja sai elää poikansa rinnalla noin kolmekymmentä vuotta. Jeesus rakasti äitiään, ja huolehti hänestä loppuun saakka.

 

Jeesus ja Joosef isä
Jeesuksen kasvatti-isä Joosef oli lakia kunnioittava, hurskas juutalainen Daavidin sukukunnasta. Hän oli varmasti hyvä isä niin Jeesukselle kuin biologisille lapsilleenkin, ja todennäköisesti opetti esikoispojalleen oman puusepän ammattinsa salaisuudet. Kuuliaisena poikana Jeesus totteli vanhempiaan, ja varttui viisaudessa, iässä ja armossa, Jumalan ja ihmisten edessä. (Lk.2:52)

 

Jeesus ja Jumala, Taivaan isä
Jeesus kutsui Jumalaa ensimmäisen kerran isäkseen 12-vuotiaana Jerusalemin temppelissä. Myöhemmin hän selvitti tarkemmin Isän ja Pojan välistä yhteyttä. Johanneksen evankeliumissa hän kertoo, että hän ja Isä ovat yhtä, ja että joka on nähnyt hänet on nähnyt Isän. Eli Jeesus on samaa olemusta Isän kanssa. Jumala on itseasiassa kolminainen ja samalla yksi: Isä, Poika ja Pyhä Henki – ja kuitenkin yksi Jumala.

 

Jeesus ja opetuslapset
Jeesuksella oli varsin laaja opetuslapsijoukko, mutta lähimmät olivat ne 12 opetuslasta, jotka hän oli itse kutsunut seuraansa. He olivat kaikki ns. silminnäkijätodistajia, apostoleita, jotka sittemmin lähtivät viemään ilosanomaa kaikkeen maailmaan. Jeesuksen seuraaminen antoi heille paljon, mutta myös vaati paljon – tiettävästi vain yksi heistä välttyi marttyyrikuolemalta.

 

Jeesus ja Paavali
Apostoleiden joukkoon luettiin myöhemmin myös Paavali, joka itse totesi itsestään, että on kuin keskonen ja mitättömin kaikista apostoleista, koska oli aikaisemmin vainonnut Herran seurakuntaa. Kääntymisensä jälkeen Paavali luovutti itsensä ja koko elämänsä täysin Jeesuksen käsiin. Hänen elämänsä oli Kristus-keskeistä. Ja sitä hän suosittele kaikille ihmisille kaikkialla, sillä hänen mielestään tärkein asia koko maailmassa oli tuntea Kristus.

 

Kategoriat

Raamattuavain
Avainkysymyksiä
Raamattuavain Extra
Junioriavain
Lähetysavain
Kertomuksia kentiltä