Raamattuavain
Kuka puolustaisi uskoani? Markus Korri
Uskon puolustamisen lähtökohdat
Eri aikoina kristinuskoa ja sen sanomaa on haastettu eri tavoin. Tämä on vaikuttanut myös siihen, miten apologiaa, uskon puolustamista, on kulloinkin tehty. Uskon puolustaminen on toisinaan välttämätöntä. Välttämättömyys johtuu yleensä siitä, että jonkun yksilön tai kokonaisen yhteisön, jopa koko kristikunnan, yhteinen usko on vaarassa. Uskon puolustamiseen sisältyy joitakin lähtökohtia, vaikka tilanteet olisivatkin erilaisia.
Ympäröivästä kulttuuristamme tulevat harhat
Kristityt ovat kaikkina aikoina kohdanneet harhoja, jotka ovat haastaneet alkuperäistä oppia siitä, mihin on uskottu. Kristinusko on kuitenkin säilynyt kristinuskona kahden vuosituhannen ajan sen ansiosta, että se on määritellyt oppinsa.
Onko meillä vapaus valita?
Kysymys vapaasta tahdosta on eräs vaikeimpia kristillisen teologian kysymyksiä. Se on yhtäältä vaikeimpia kysymyksiä antropologiassa eli ihmistutkimuksessa. Ei ole siis lainkaan selvää, mitä vapaalla tahdolla tarkoitetaan. Kuitenkin meille on tärkeää ymmärtää, niin hengellisessä mielessä kuin ihmisenä yleensäkin, asiasta jotakin. Ilman vapautta nimittäin ihmiseltä puuttuu vastuu tekemisistään.
Vieras vanhurskaus – uskon kallein aarre
Miten uskoon tullaan? Mistä uskossa on kysymys? Nämä kysymykset ovat kristinuskon ytimessä. Mitä löytöjä uskonpuhdistajamme Martti Luther teki pohtiessaan syntisen vanhurskauttamista? Näitä kysymyksiä Markus avaa tässä jaksossa.
Älä lankea takaisin lain orjuuteen – olet jo pelastettu!
Riittääkö minun uskoni, että pelastuisin ja pääsisin varmasti taivaaseen? Mikä tekee uskostani riittävän? Mistä uskossa on kysymys? Galatalaiskirje mullisti Martti Lutherin elämän ja hänen ajattelunsa uskosta.