Siirry sisältöön

Raamattuavain

Tästä arkistosta löydät Raamattuavain -ohjelman jaksot vuosilta 2008-2022.

Kuningasten aika Israelin kansan historiassa, Jarkko Haapanen

Kuningasaika alkaa -Saul
Ennen kuningasten aikaa Israelin kansaa olivat hallinneet niin kutsutut tuomarit 300 vuotta. Tämän jälkeen kansa halusi kuninkaan. Israelin ensimmäinen kuningas, Saul nimeltään, voideltiin kuninkaaksi n. 1050 eKr. Millainen Saul oli kuninkaana ja miten hän suhtautui Jumalan Sanaan? Voimmeko oppia jotain Saulin elämästä?

 

Daavid, kuninkaista suurin
Daavidin voidaan sanoa olleen merkittävin kuningas Israelin kansan historiassa. Daavid nousi kuninkaaksi hyvin vaatimattomista lähtökohdista, mutta hänestä kasvoi suuri ja menestyvä kuningas. Raamattu kuvaa kuitenkin myös Daavidin lankeemusta. Esimerkkinä Daavid on meille siinä, että hän kuitenkin nöyrtyy Herran edessä ja tunnustaa syntinsä.

 

Daavidin poika
Jumala oli luvannut Daavidille, että hänen poikansa rakentaisi Jumalalle temppelin ja että Daavidin valtaistuin kestäisi ikuisesti. Lupaus toteutui osittain Daavidin pojan Salomon aikana, mutta täydellisesti se toteutuu vasta toisessa Daavidin Pojassa, Jeesuksessa Kristuksessa.

 

Valtakunnan jakaantuminen
Israelin kansan historiassa epäjumalanpalvelus oli kansan ykkössynti. Se sai Jumalan vihastumaan ja juuri tuo synti oli syynä valtakunnan jakaantumiseen. Se oli syynä myös pakkosiirtolaisuuteen joutumisessa. Kuka tai mikä on sinun Jumalasi? Voiko jokin asia meidänkin elämässämme ottaa Jumalan paikan?

 

Josian reformi
600-luvulla eKr Juudan kuninkaan Josian aikana kauan kadoksissa ollut Mooseksen lain kirja löydettiin temppelistä. Sanan löytäminen sai aikaan suuren reformin. Tänäänkin Jumala toimii sanansa kautta. Jumalan sana kertoo totuuden ihmisistä ja Jumalasta. Uudistus meissä ja meidän kirkossamme ja yhteiskunnassamme on mahdollista tänäänkin Sanan kautta.

 

Kategoriat

Raamattuavain
Avainkysymyksiä
Raamattuavain Extra
Junioriavain
Lähetysavain
Kertomuksia kentiltä