Siirry sisältöön

Raamattuavain

Tästä arkistosta löydät Raamattuavain -ohjelman jaksot vuosilta 2008-2022.

Minä ja minun suuri suuni, Juha Vihriälä

Kieli kuriin!
Millaista kieltä käytämme arjessa? Miten puhumme lähimmäisistämme, naapureistamme ja maailman asioista?
Sanat ovat vain sanoja. Mutta sanoilla voi olla – ja on! – valtava voima. Vaikka vanha sananlasku sanookin, ettei haukku haavaa tee, tosiasiassa haukku voi haavoittaa meitä todella pahoin.

 

Valittaminen
Jokainen meistä todennäköisesti valittaa joskus. Ja todennäköisesti aiheesta. Valittaminen voi kuitenkin ”jäädä päälle”, niin ettemme enää osaa lopettaa.
Sananlaskujen kirjassa sanotaan: Kielen varassa on elämä ja kuolema – niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää. (San.18:21)

 

Valehtelu
Aika moni todennäköisesti ajattelee, ettei valehtele. Emme haluaisi valehdella. Kukaan ei pidä valehtelusta. Kuitenkin monet meistä valehtelevat. Eivät välttämättä isoja valheita, vaan enemmänkin sellaisia pieniä, lähes harmittomia valheita.

 

Juoruilu
Pahantahtoinen juoruilu on erittäin vahingollista. Juoruilussa on kyse siitä, että puhumme kolmannen osapuolen asioista ilman, että hän on itse paikalla. Usein puheet eivät myöskään perustu tosiasioihin, vaan ennakkoluuloihimme ja arvailuihimme, jotka vielä yleensä asettavat juoruilun kohteen huonoon valoon.

 

Puhutaan hyvää
Jos puhumme aina vain negatiivisista asioista, ja siitä, mikä on pielessä, elämämme alkaa entistä enemmän olla pielessä. Jos taas keskitymme siihen, mikä on hyvin ja kaunista, huomaamme, että hyvä ja kaunis valtaa yhä enemmän tilaa elämässämme.
Kolossalaiskirjeessä sanotaan: Puhukaa aina ystävällisesti, kuitenkin sananne suolalla höystäen. Teidän on tiedettävä, miten kullekin vastaatte. (Kol.4:6)

 

Kategoriat

Raamattuavain
Avainkysymyksiä
Raamattuavain Extra
Junioriavain
Lähetysavain
Kertomuksia kentiltä