Siirry sisältöön

Raamattuavain

Tästä arkistosta löydät Raamattuavain -ohjelman jaksot vuosilta 2008-2022.

Mooseksen kaltainen profeetta, Pirkko Valkama

Mooseksen kaltainen profeetta
Viidennessä Mooseksen kirjassa, luvussa 18 on Jumalan lupaus, että Jumala antaa juutalaisen kansan keskuudesta nousta profeetan, joka on Mooseksen kaltainen. Alkuseurakunta näki, että tämä lupaus toteutui Jeesuksessa. Tällä kertaa pohdimme teologian maisteri Pirkko Valkaman opastuksella, miten Jeesus oli Mooseksen kaltainen profeetta.

 

Jeesus osoitti olevansa luvattu Mooseksen kaltainen profeetta
Jeesus osoitti tunnusteoilla, että hän on Mooseksen kaltainen profeetta, jota odotettiin tulevaksi. Mooses muutti veden vereksi. Jeesus muutti veden viiniksi. Mooses antoi kansalle mannaa. Jeesus antoi kansalle leipää. Mooses antoi kansalle vettä: Jeesus kehotti janoisia tulemaan luokseen ja juomaan.

 

Ensimmäinen pelastaja ja viimeinen pelastaja
Juutalaisessa Raamatunselityskirjallisuudessa puhutaan ensimmäisestä ja viimeisestä pelastajasta: Mooseksesta ja tulevasta messiaasta. Mooses pelasti kansan Egyptin orjuudesta. Jeesus valmisti kaikille kansoille pelastuksen synnin orjuudesta.

 

Kaksi suurta pelastuskertomusta
Kun Jeesus oli ruokkinut suuren kansan joukon viidellä leivällä ja kahdella kalalla, ihmiset sanoivat: ”Tämä on todella se profeetta, jonka oli määrä tulla maailmaan.”  Sitten he pyysivät Jeesusta tekemään jotain vielä suurempaa ihmettä ja osoittamaan, että hän on suurempi kuin Mooses. Jeesus sanoi, että he voivat saada häneltä ruokaa, jota syömällä he elävät ikuisesti.

 

Mooses oli palvelija, Jeesus on Poika
Mooses on varmasti yksi Vanhan testamentin suurimmista henkilöistä. Hänen välityksellään Jumala lunasti Israelin kansan orjuudesta. Mooses sai puhua Jumalan kanssa. Hän sai välittää Jumalan sanat israelilaisille. Hän sai nähdä Jumalan kirkkauden. Kuitenkin Mooseksen ja Jeesuksen välillä on valtava ero.

 

Kategoriat

Raamattuavain
Avainkysymyksiä
Raamattuavain Extra
Junioriavain
Lähetysavain
Kertomuksia kentiltä